Lopers voor een goed doel Nieuws

Team Koplopers haalt €12.500,- op voor MIND

Stefan Wendel van Team Koplopers bij Paal 8 tijdens de Berenloop 2016.
Het team De Koplopers heeft tijdens de Berenloop zo’n €12.500,- opgehaald voor MIND. Berenlopers.nl blikt nog een keer terug met de oprichter van het team, Stefan Wendel.

De Koplopers

Team Koplopers is voor de Berenloop opgezet door Stefan Wendel en bestond uit 16 leden, door privé omstandigheden waren er twee afgehaakt waardoor uiteindelijk 14 leden hebben gelopen. Het doel was om depressie onder de aandacht te brengen en geld in te zamelen voor MIND (Voorheen Fonds Psychische Gezondheid). Samen hebben ze met hun prestaties bij de Berenloop uiteindelijk zo’n €12.500,- opgehaald. Dit bedrag kan nog oplopen want het is nog steeds mogelijk om te doneren.

Draag bij aan deze actie:

Actiepagina van Team Koplopers

Hoe het begon

De motivatie van Stefan om voor MIND te lopen kwam voort uit het verliezen van zijn vader aan een depressie anderhalf jaar geleden. Hierdoor is hij zich meer gaan verdiepen in depressies en psychische problemen. Stefan:

“Het is steeds moeilijker om jezelf staande te houden in deze hectische wereld vol angst en onzekerheid. Psychische problemen komen steeds meer voor, maar wordt te weinig over gesproken en is voor veel mensen een onbekend fenomeen. Hierdoor weet men niet hoe je ermee om moet gaan en ziet men niet wanneer je zelf met een psychische ziekte te maken hebt.

Het heeft mij een hele andere kijk op het leven gegeven en ik ben mij hier meer op gaan richten.

Daarom wil ik mij graag inzetten om het taboe rond psychische ziektes te doorbreken en veel meer onder de aandacht brengen. Daarnaast vind ik het belangrijk dat er meer en beter onderzoek moet worden gedaan naar Psychische Gezondheid. Zodat mensen met psychische problemen specifieker kunnen worden behandeld aan hun persoonlijke situatie.”

Sinds Stefan de actie was gestart in april is er veel losgekomen. Stefan:

“Dit begon echt te komen vanaf dat er een artikel in de krant had gestaan. Aan het begin was het vooral mijn eigen familie die zich direct aanmelden als koploper, dit gaf gelijk al een goed gevoel dat zij mij hier in gingen steunen. Daarna kwamen er langzamerhand meer bij, uit Weesp, Maassluis, Den Haag… Allemaal met hun persoonlijke verhaal bij de ziekte depressie…”

Iedereen heeft een eigen actie aangemaakt onder Team Koplopers om depressie onder de aandacht te brengen en geld in te zamelen voor betere hulp met natuurlijk als tegenprestatie het lopen van een hele of halve marathon. Van de 14 die uiteindelijk hebben deelgenomen aan de Berenloop hebben drie de hele marathon gelopen en 11 de halve marathon.

Het team bestond uit de volgende leden:

Stefan Wendel, Tineke Wendel, Emiel Wendel, Lars Wendel, Job Oosterhof, Ton Wendel, Sharon Lodder, Judith Gijsbers, Lidewij Kalfsterman, Dick Bosman, Dorith Ijtsma, Wietse Dijkstra, Peter Doornbos, Gerben Feikens, Wim v/d Dong en Lilian Herbergs.

De Berenloop

Op Terschelling hebben de Koplopers elkaar voor het eerst ontmoet en het werd een speciaal en bijzonder weekend waarin een echt teamgevoel ontstond. Alle Koplopers hebben de finish gehaald en de Berenloop als iets heel moois en bijzonders ervaren.

Stefan:

“Omdat ik laat finishte heb ik niet iedereen uitgebreid kunnen spreken. Dit ga ik later nog doen. Het was prachtig om te zien dat we dit samen hebben bereikt. Ik ben supertrots op iedereen dat ze in mijn actie hebben geloofd en deze prestatie hebben geleverd voor dit belangrijke doel.”

Hoe Stefan het lopen zelf ervaren heeft

Stefan over het lopen van de marathon:

“Doordat ik ook vooral op de actie koplopers gericht was en me verantwoordelijk voelde voor het team, ben ik minder goed gefocust gestart aan de marathon.

Dit merkte ik direct toen ik eenmaal begon te lopen. Ik was druk geweest met de start van de meeste koplopers van de halve en daarna onrustig gewacht tot ik samen met de laatste twee koplopers kon starten voor de hele.

Ik had besloten de eerste 10 kilometer met mijn neef op te lopen, het ging tenslotte om de marathon uit te lopen voor het goede doel en niet om een mooie tijd neer te zetten. Het was voor alle drie de eerste marathon.

Na 10 kilometer kreeg ik al last van mijn knie en besloot om bij mijn neef te blijven lopen, we zouden elkaar nog nodig kunnen hebben. Op de Boschplaat werd het langzaamaan steeds zwaarder en bij 28 kilometer liepen de benen vol en gingen de spieren verzuren. We hebben een stukje gewandeld en dat deed pijn. Maar na een gelletje gingen we door en kwamen bij 32 kilometer langs ET10 waar onze familie ons stond aan te moedigen met een spandoek en veel gejuich!
Dit gaf weer een boost om het stuk strand op te gaan en daar hebben we prachtig richting ondergaande zon gelopen, met het gevoel dat we naar mijn vader toe liepen. Dit was een prachtig moment!

Daarna kwamen we het strand af, we gingen het halen, maar de benen werkten niet meer mee. Dus het was fysiek afzien met pijnen de benen, maar mentaal hadden we genoeg kracht om door te gaan. Uiteindelijk zijn we op tijd gefinisht na 4.46u in het schemerdonker samen over die prachtige rode loper, waar we geweldig werden onthaald door onze familie en vrienden en de rest van de koplopers!
Het was een fantastische ervaring, een emotioneel moment om nooit te vergeten. Het laatste doel was bereikt, de prestatie was geleverd!

Mijn doel is bereikt, maar dit voelt als een begin…”

Doneren kan nog steeds!

Actiepagina van Team Koplopers


Zie ook: